Zomrel legendárny prešovský futbalista Ladislav Pavlovič

28.01.2013 Prešov

Prešov 28. januára (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel v pondelok ráno v Prešove legendárny futbalista Ladislav Pavlovič (nar. 8. apríla 1926 v Prešove), ktorý bol najslávnejšou postavou v 115-ročnej klubovej histórie Tatrana.

"Ruský cár", ako znie jeho prezývka, pochádzal z dvanástich detí a do sŕdc fanúšikov zeleno-bielych farieb sa zapísal ako symbol oddanosti a vernosti klubu, v drese ktorého pôsobil takmer celú svoju kariéru. V najvyššej súťaži hral Ladislav Pavlovič osemnásť rokov (od 1948 až do 1966), okrem povinnej základnej vojenskej služby v ČH Bratislava, vždy len v Prešove. V najvyššej súťaži odohral 347 zápasov a nastrieľal úctyhodných 164 gólov (rovných 150 dosiahol v drese Tatrana). Po Jozefovi Adamcovi je zapísaný ako druhý najlepší slovenský strelec v histórii česko-slovenskej ligy a patrí mu miesto v Klube ligových kanonierov.

V roku 1960 obsadil 3. miesto v Pohári národov, o rok neskôr sa delil o titul kráľa ligových strelcov s Rudolfom Kučerom (17 gólov) a v roku 1964 tento titul sám získal, pričom mu za 21 gólov patrilo po Eusébiovi, Seelerovi, Lawovi a Ondianim aj piate miesto medzi strelcami v Európe. Klasický pravý krídelník si reprezentačný dres obliekol 14-krát, v najcennejšom drese strelil dva góly. Stál aj pri zrode ženského futbalu v Prešove a svoje športové nadšenie nezaprel ani ako hráč ľadového hokeja.

Po ukončení hráčskej kariéry sa stal trénerom mládeže v Tatrane Prešov. Pod jeho vedením kolektív dorastencov získal titul majstra Slovenska a prebojoval sa až do celoštátneho finále.

Ladislav Pavlovič bol na ihrisku ozajstným futbalovým rytierom. Počas svojej bohatej kariéry nebol ani raz vylúčený. Aj preto bol nositeľom Ceny fair play Slovenského olympijského výboru a futbalovej Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka. Okrem toho získal aj titul Vzorný tréner. Klub 1. FC Tatran si legendu prešovského futbalu už piaty rok pripomína turnajom na jeho počesť pod názvom „O pohár Ladislava Pavloviča“, na ktorom sa koncom roka stretávajú najlepšie slovenského futbalové kluby staršieho a mladšieho dorastu. Žiaľ, jeho ďalšieho pokračovania sa legenda prešovského futbalu už nedožila.

"Meno Ladislava Pavloviča sa už stalo trvalou súčasťou dejín slovenského futbalu, ktorý sa skláňa pred jeho pamiatkou. Bolo, je a bude symbolom športového majstrovstva, ako aj vernosti klubu, v ktorom, popri reprezentácii, rozdával radosť niekoľkým generáciám futbalových fanúšikov. S úctou a vďakou si ju pripomenieme aj v rámci galavečera vyhlásenia výsledkov ankety Futbalista roka. V mene celej slovenskej futbalovej rodiny by som chcel vyjadriť sústrasť jeho rodine a blízkym," citoval web SFZ v reakcii prezident Jána Kováčika.

"Správu o úmrtí najväčšej legendy nášho klubu sme prijali s hlbokým zármutkom. Laco Pavlovič bol skutočným futbalovým vzorom. Legendou, na ktorú spomínajú všetci priaznivci futbalu. V spomienkach naňho sa pripájame k smútiacej rodine, ktorej vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke," uviedol generálny riaditeľ 1. FC Tatran Prešov Jozef Petrik.
 

Vyberte región

mark